Hoppa till sidans innehåll

Hem

FRIVILLIGT STÖD TILL SAMHÄLLET

29 APR 2020 11:13
Information från Svenska skyttesportförbundet till oss som är medlemmar i en frivillig försvarsorganisation.
  • Uppdaterad: 29 APR 2020 11:13

FRIVILLIGT STÖD TILL SAMHÄLLET

Föreningar och medlemmar i Svenska Skyttesportförbundet

Det har inte undgått någon att vårt samhälle just nu är satt under press av Coronavirusepidemin. Vår egen hälsa hotas, liksom hälsan hos våra nära och kära och hos alla andra i hela världen. Till det ska vi så lägga hotet mot både den lokala ekonomin och mot världsekonomin.

Det offentliga samhället har bett civilsamhället om hjälp i krisen och detta stöd förmedlas i ett antal olika former.

1. I många kommuner finns så kallade Frivilliga Resursgrupper (FRG). De består av personer från Frivilliga Försvarsorganisationer som i förväg tecknat avtal om att stödja kommunen i händelse av kris. Huvudansvarig bland organisationerna för FRG är Civilförsvarsförbundet. FRG är idag aktiverade i ett antal kommuner för att förstärka kommunerna med anledning av pandemin.

2. I en del kommuner som inte har FRG har Svenska Röda Korset (en annan frivillig försvarsorganisation) åtagit sig att samordna sig själva, Svenska Kyrkan, Rädda Barnen, Stadsmissionerna och Riksidrottsförbundet.

3. De frivilliga försvarsorganisationerna har åtagit sig att samordna förfrågningar och fördelning av uppgifter, och har därför upprättat en samordningsfunktion. Försvarsutbildarna håller med infrastrukturen och övriga bemannar den.

4. Kommuner, regioner och länsstyrelser kommer ibland med direkta förfrågningar till organisationerna, i vårt fall både till kansliet, till distrikt och till föreningarna.

Vi ska naturligtvis bidra i den utsträckning vi kan. Några saker att tänka på:

•    Om uppdraget innebär att personen anställs av myndigheten (kommunen, regionen, länsstyrelsen) direkt är personen också försäkrad. I de ärenden som hittills förmedlats via förbundskansliet har detta varit fallet.

•    Om förfrågan gällande frivilliginsats kommer från Riksidrottsförbundet och är ideell (arvode som ej överstiger ett halvt basbelopp/år) är föreningens medlemmar försäkrade genom RF:s basförsäkring.

•    Det är alltid rätt att ta reda på hur de egna medlemmarna har det nu, särskilt de som fyllt 70 år och det okända antal som tillhör riskgrupper. Behöver de hjälp att handla? Ring och fråga.

•    Vill du eller din förening hjälpa till lokalt? Vänd dig till din kommun.

För frågor kontakta This is a mailto link eller 08-699 63 76

Tillhör du själv en riskgrupp och behöver hjälp som du inte kan få av släkt, grannar, vänner eller klubbkamrater? Vänd dig till din kommun! Kommunen förmedlar uppdragen till frivilligorganisationerna.

Med Vänlig Hälsning
Svenska Skyttesportförbundet

Skribent: Bo Engström
E-post: Adressen Gömd

Postadress:
Luleå PK - Skyttesport
Andreas Nilsson, Smultronstigen 26
97452 Luleå

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: sekreterare@luleapk....